Rok 2023
- Przygotowanie pól doświadczalnych do założenia doświadczeń polowych i wyznaczenie poszczególnych obiektów doświadczalnych.
- Analiza chemiczna i mikrobiologiczna próbek glebowych pobranych przed wysiewem nasion.
- Przygotowanie i wysiew nasion.
- Określenie obsady roślin po wschodach.
- Montaż tulei rizotronowych na polach doświadczalnych.
- Analiza dynamiki gromadzenia masy przez rośliny w okresie kwitnienia.
- Pomiary fizjologicznych i mikrobiologicznych wskaźników plonowania.
- Pomiar systemu korzeniowego.
- Pobieranie próbek roślinnych do oceny struktury plonu.
- Zbiór plonu.
- Pobranie oraz analiza chemiczna i mikrobiologiczna próbek glebowych po zbiorze plonu.
- Pomiary próbek roślinnych.
- Analiza chemiczna nasion.
- Opracowanie wyników badań.
Rok 2022
- Zapoznanie wszystkich członków konsorcjum z założeniami projektu oraz omówienie poszczególnych etapów jego realizacji.
- Lokalizacja przestrzenna działek przeznaczonych do prowadzenia eksperymentów polowych na podstawie ortofotomapy.
- Dokonanie lustracji wszystkich działek zaplanowanych do założenia i prowadzenia 50 eksperymentów polowych z bobikiem, grochem siewnym i soją. Wykonanie charakterystyki oraz ustalenie układu pól doświadczalnych.
- Dokonanie zakupu materiałów i urządzeń niezbędnych do prowadzenia eksperymentów polowych w 2023 roku.
- Opracowanie instrukcji odnośnie warunków prowadzenia eksperymentów polowych oraz zakresu wykonywanych obserwacji i pomiarów.
- Opracowanie kart technologicznych dla każdego Wykonawcy projektu, obejmujących potrzeby materiałowe związane z założeniem i prowadzeniem eksperymentów polowych.
- Koordynowanie prac realizowanych w ramach projektu w roku 2022.